Сорбитол, Е-420
- В наявності
- Оптом і в роздріб
- Код: Е-420
- +380 (97) 531-11-33Надежда Гл. менеджер
- +380 (50) 445-22-60Надежда Гл. менеджер
-
День Години роботи Перерва Понеділок 09:00 - 17:00 Вівторок 09:00 - 17:00 Середа 09:00 - 17:00 Четвер 09:00 - 17:00 Пʼятниця 09:00 - 17:00 Субота Вихідний Неділя Вихідний * Час вказано для регіону: Україна, Харків
- +380 (97) 531-11-33Надежда Гл. менеджер+380 (50) 445-22-60Надежда Гл. менеджерНадеждаг. Харьков улица Полевая 91, Харків, Україна+380504452260
Сорбі'т (сорбітол), також відомий як глюцит — шестиатомний спирт, що має солодкий смак. Отримують через гідрування глюкози з відновленням альдегідний групи до первинної спиртової. Використовується у виробництві аскорбінової кислоти. Зареєстрований як харчової добавки як E420.
Сорбіт часто застосовується як замінник цукру, його можна побачити в дієтичних продуктів і дієтичних напоях (наприклад, жувальній гумці без цукру). У природному вигляді трапляється в кісточкових плодах, водорослях, найвищих рослинах. Речовина вважається харчовим підсолоджувачем, оскільки дає змогу забезпечити меншу кількість калорій/ енергії для дієти — 2.6 кілокалорій (11 КДж) на 1 грамів, проти 4 кілокалорій (17 КДж) у звичайного цукру (64 % від калорійності сахарози, причому солодкість менш ніж на 40 %. Також сорбіт має жовчогінний ефект, тому часто використовують у разі тюбаже.
Сорбіт застосовують у багатьох сиропах проти кашлю й на етикетках зазвичай вказують як неактивний інгредієнт. Але зараз є думка, що він має бути активним, позаяк велика кількість сорбітолу (порядку 10 г і більше, для дорослих) може викликати шлунково-кишкову недостатність.
Діабетична ретинопатія и невропатія можуть бути пов'язані з надлишком сорбітолу в клітинах очей и нервів. Це явище може бути пов'язане з перевищенням рівня глюкози, яка проходить через фільтр високомолекулярних спиртів. Вживання великих кількостей сорбітолу може викликати біль, гази та 845. причиною діареї. Також може посилити синдром подразненого кишківника і викликати порушення всмоктування фруктози.
Сорбітол виробляється організмом людини природним способом, хоча засвоюється погано. Занадто велика його кількість у клітинах організму може викликати їх дисфункцію.
У сучасній косметике сорбіт використовується як гігроскопічний речовина й загусник. Деякі прозорі гелі можна зробити тільки з його використанням, позаяк у нього досить високий показник заломлення.
Іноді сорбітол використовують як гігроскопічну речовину під час виробництва сигарет.
Сорбітол вважається ключовим хімічним інгредієнтом для виробництва енергоносіїв з біомаси. Повне відновлення сорбітолу дає змогу отримувати алкани, як-от гексан, які можна застосовувати як біопалива. У самому сорбітолі міститься вдосталь водню для реакції.
19 °C6O6H14 → 13 °C6H14 + 36 CO2 + 42 H2OЦя хімічна реакція — екзотермічна, де на 1.5 моль сорбітолу доводиться 1 моль гексана. Вибір відбувається за умови, що водень не взаємодіє з діоксидом вуглецю. Перевага гексана перед звичайним біопаливом на кшталт етанолу в тому, що він легко відділяється від води. Адже насправді енергія, необхідна для відділення етанолу від води, зводить нанівець багато його енергетичних переваг.