Хімія для харчової промисловості
Харчові добавки та спеціальна хімія ,дезінфікуючі засоби.
Харчова хімія — розділ дослідної хімії, що займається створенням якісних продовольчих виробів і методів аналізу в хімії харчових виробництв.
Хімія харчових добавок контролює введення їх в продовольчі вироби для поліпшення технології виробництва, а також будови і органолептичних властивостей продукту, збільшення його строків зберігання, підвищення харчової цінності. До таких добавок належать:
консерванти,
антиоксиданти
окислювачі
емульгатори
стабілізатори
барвники
смакові речовини і ароматизатори
інтенсифікатори смаку і запаху
вітаміни,
мікроелементи
, амінокислоти
прянощі
Створення штучної їжі також є предметом харчової хімії. Це вироби, які одержують з білків, амінокислот, ліпідів і вуглеводів, попередньо виділених з природного сировини або отриманих направленим синтезом з мінеральної сировини. До них додають харчові добавки, а також вітаміни, мінеральні кислоти, мікроелементи та інші речовини, які надають продукту не тільки поживність, але так же колір, запах та необхідну структуру. В якості природної сировини використовують вторинну сировину м'ясної і молочної промисловості, насіння, зелену масу рослин, гідробіонти, біомасу мікроорганізмів, наприклад, дріжджів. З них методами хімії виділяють високомолекулярні речовини (білки, полісахариди) і низькомолекулярні (ліпіди, цукру, амінокислоти та інші). Низькомолекулярні харчові речовини отримують також мікробіологічним синтезом з сахарози, оцтової кислоти, метанолу, вуглеводнів, ферментативним синтезом з попередників і органічним синтезом (включаючи асиметричний синтез для оптично активних з'єднань). Розрізняють синтетичну їжу, одержувану з синтезованих речовин, наприклад, дієти для лікувального харчування, комбіновані продукти з натуральних продуктів з штучними харчовими добавками, наприклад, ковбасно-сосисочні вироби, фарш, паштети, і аналоги харчових продуктів, імітують будь-які натуральні продукти, наприклад, чорну ікру.