
Мурашина кислота
- В наявності
- Тільки оптом
- Код: МК
- +380 (97) 531-11-33Надежда Гл. менеджер
- +380 (50) 445-22-60Надежда Гл. менеджер
-
День Години роботи Перерва Понеділок 09:00 - 17:00 Вівторок 09:00 - 17:00 Середа 09:00 - 17:00 Четвер 09:00 - 17:00 Пʼятниця 09:00 - 17:00 Субота Вихідний Неділя Вихідний * Час вказано для регіону: Україна, Харків
- +380 (97) 531-11-33Надежда Гл. менеджер+380 (50) 445-22-60Надежда Гл. менеджерНадеждаг. Харьков улица Полевая 91, Харків, Україна+380504452260
Мурашина кислота
— безбарвна рідина з різким запахом, розчинна у воді, бензолі, гліцерині, ацетоніні, толуолі, не розчинена в аліфатичних вуглеводнях. Є найпростішою одноосновною карбоновою кислотою, найсильнішою в низці. Поряд із типовими властивостями кислот проявляє властивості альдегідів, наприклад, вона легко окиснюється аміачним розчином оксиду срібла (I).
У природі мурашина кислота трапляється в кропиві, хвої, деяких фруктах, їдких виділеннях бджіл, мурах та інших комах.
Зараз мурахину кислоту отримують хімічним способом, різними методами. Найпоширеніший промисловий метод отримання — це реакція монооксиду вуглецю з гідроксидом натрію. Здійснюється цей метод у два етапи: монооксид вуглецю під тиском пропускають через нагрітий гідроксид натрію, а потім формує натрію обробляється сіркою кислотою й продукт проходить вакуумну перегонку.
У великих кількостях медова кислота утворюється як побічний продукт у разі рідкофазного окиснення бутану та легкої бензинової фракції у виробництві оцтової кислоти.
Технічну макаронну кислоту випускають марок А (для хімічної, медичної, легкої та інших галузей народного господарства) і Б (для сільського господарства).
Застосування мурахиної кислоти.
Загалом, мурахину кислоту використовують як консервувальний та антибактеріальний агент під час заготівлі корму. Мурашина кислота уповільнює процеси гниття й розпаду, тому сіно та силіос, оброблені мурашиною кислотою, довше зберігаються.
Мурашина кислота застосовують у протворчому фарбуванні шерсті, для декальцинування та вибілювання шкір під час їх підготовки до дублення, у виробництві деяких каталізаторів (наприклад, нікель), для синтезу складних ефірів, формаміду, диметилформаміду, як розчинник у деяких хімічних реакціях та ін.
Через антимікробну дію мурахинна кислота в харчовій промисловості (харчова добавка E236) використовується переважно у фруктових продуктах, особливо для проміжного зберігання пульпи та маткових соків, у разі подальшого перероблення яких велика частина мурашиної кислоти випаровується. Крім того, мурахиною кислотою дезінфікують бочки для пива та вина. Мурашина кислота уповільнює розвиток плісняви у квашених і консервованих овочах і може застосовуватися також у рибних маринадах та інших кислих рибопродуктах. Також використовується для боротьби з паразитами в щадності.
У медицині вона використовується як місцевоподразнювальний, відволікальний, місцевоанестезувальний, протизапальний засіб, що поліпшує тканинний метаболізм, для приготування антисептичного розчину першогоура, який застосовується для стерилізації інструментів і оброблення рук хірурга, а також у менших концентраціях, як рановий антисептик.
Паковання, транспортування та зберігання.
Мурашину кислоту наливають в цистерни або в герметичні сталеві бочки місткістю 250 дм3, поліетиленові бочки місткістю 50-250 дм3 та поліетиленові каністри місткістю 30-50 дм3 або в алюмінієві бочки місткістю до 275 дм3 а також у скляні штани місткістю 20 дм3. Ступінь (рівень) заповнення цистерн (бочок) розрахований з урахуванням використання місткості (вантажність) цистерн (бочок) і об'ємного розширення продукту за можливого перепаду температур у дорозі проходження. Наливні люки цистерн і горловини бочок і каністр мають бути тяжно герметизовані прокладками, стійкими до муральної кислоти.